piątek, 14 czerwca 2013

Zupa paprykowa

Czasami w promocji udaje mi się kupić trochę czerwonej papryki. Co wtedy robię? Moją ulubioną zupę. Zupa paprykowa świetnie smakuje na zimno.



Składniki:
3-4 papryki czerwone
cebula
woda
olej
lubczyk
papryczka chili 
świeża natka pietruszki
bazylia
sól
pieprz

Paprykę piekę w piekarniku bez tłuszczu. Zdejmuję skórkę. Można to zrobić dzień wcześniej i paprykę przechować w lodówce. Podsmażam na oleju pokrojoną cebulę. Paprykę i cebulę łączę. Dolewam wodę - ilość zależy od tego jak gęstą chcemy zupę. Miksuję na gładką masę. Doprawiam pozostałymi składnikami.
Prze podaniem można posypać prażonymi pestkami dyni.

Przepis powstał na podstawie Czardasza z grzankami Małgorzaty Potockiej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę