Wygląd na zdjęciu nie odzwierciedla smaku. Warto spróbować.
Potrzebne będą:
3 garści pokrzywy
2 garści lebiody
mała cebula
koperek
sól
pieprz
czosnek, ja daję czosnek niedźwiedzi
ewentualnie starta gałka muszkatołowa
Cebulkę pokroić i podsmażyć w małej ilości oleju. Dodać zieleninę i dusić ok. 2-3 minuty. Doprawić przyprawami. I mamy znakomitą jarzynkę. Można posypać kiełkami sojowymi albo orzechami i zjeść jako oddzielny posiłek.
Wszystko zależy od potrzeby i naszej fantazji. Smak jest najważniejszy.
Powyżej sparzona pokrzywa z kiełkami soi, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim, już bez cebuli.
Od dłuższego czasu noszę się z tym, by przygotować jakieś danie z pokrzywy, tylko skąd ją zdobyć? Przepis bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńo tej porze roku raczej pokrzywy nie zdobędziesz, pojawi się na wiosnę, a znajdziesz ją wszędzie, rośnie jak chwast w rowach, ogrodach, krzakach - o ile ktoś jej nie usunie jako szkodnika
OdpowiedzUsuń