poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Surówka z mlecza i czarnej rzodkwi

Wiosna nastała a wraz z nią moje upragnione "chwasty". Zjadłam już trochę potraw z pokrzywy. Dorwałam się również do mleczyka (mniszek lekarski) - najlepiej smakuje w postaci surówki. 
Oto jedna z moich propozycji:

Surówka z mlecza i czarnej rzodkwi



Składniki:
- czarna rzodkiew
- mlecz (mniszek lekarski)
- cebula lub czosnek niedźwiedzi
- ewentualnie sól i pieprz

Wykonanie:
ścieramy na drobnej tarce rzodkiew
mlecz drobno kroimy (wykorzystujemy całą roślinę: liście, pączki, kwiaty - jeżeli są)
kroimy drobno cebulę lub czosnek niedźwiedzi

łączymy składniki
polewamy dowolną ilością jogurtu (najlepiej własnej roboty)
ewentualnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu


Zdrowy tryb życiaDania dla urody

4 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł! Witam w akcji "Dania dla urody" :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) mniszek lekarski jest niczym bomba witaminowa, jogurt świetnie wpływa na naszą florę bakteryjną - samo zdrowie; o urodę należy dbać przede wszystkim od środka, jakość pożywienia wpływa na nasz wygląd więc zwracajmy uwagę na to co jemy

      Usuń
  2. O, kwiaty mlecza mozna jeść? :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej, kwiaty też są zjadliwe, a te jeszcze w pączkach - pychota

      Usuń

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę