czwartek, 3 kwietnia 2014

Jogurt sojowy

Jogurt sojowy konsystencją i wyglądem przypomina kwaśne mleko. Można dodawać go do surówek, sałatek, deserów. Jest lekki, kwaśny, dietetyczny. Skoro zrobiłam mleko sojowe to zrobię i jogurt. Łatwo, szybko i przyjemnie.

Jogurt sojowy



Potrzebne będą:
- litrowy szklany słoik 
- termometr
- garnek
- ciepłe miejsce

Składniki na 1 litr jogurtu:
- 1 litr mleka sojowego
- saszetka bakterii jogurtowych lub 4-5 łyżek z poprzednio zrobionego jogurtu*

Przygotowanie:
mleko sojowe podgrzać do 80 st.C celem zabicia obcych, niechcianych zanieczyszczeń
mleko ostudzić do temperatury 42 st.C 
- to temperatura, w której bakterie jogurtowe najchętniej się namnażają
dodać bakterie jogurtowe (ja stosuję jogurt L+)
dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką
przykryć i od razu umieścić w ciepłym miejscu
osobiście wstawiam słoik z jogurtem do wysokiego garnka z sitkiem do gotowania na parze 
z ciepłą wodą na dnie
garnek przykrywam pokrywką i zawijam w gruby ręcznik

jogurt w czasie namnażania musi mieć spokój
nie należy nim wstrząsać

po 4 godzinach wyjmuję słoik z garnka
i umieszczam w lodówce aby zakończyć proces namnażania bakterii
najczęściej zostawiam w spokoju jogurt przez całą noc
 rano oprócz jogurtu w słoiku znajdziemy serwatkę
można ją odlać aby mieć gęściejszy jogurt

jogurt można przechowywać w lodówce przez kilka dni
warto za każdym razem odłożyć porcję jogurtu
jako zaczyn do następnej produkcji
wystarczą 4-5 łyżek, ja pakuję do słoiczka trochę więcej

* jeżeli następny jogurt robimy z zaczynu warto pamiętać aby wyciągnąć go odpowiednio wcześnie z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej


Zdrowy tryb życia Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę