Ryżowe nadziewańce
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- mała cebula
- kilka pieczarek
- olej do smażenia
- tymianek
- pieprz
- kminek zmielony
Przygotowanie farszu:
pieczarki rozdrabniamy i podsmażamy na patelni bez tłuszczu, zdejmujemy z patelni
cebulę rozdrabniamy i wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię, podsmażamy
łączymy cebulę, pieczarki i przyprawy
chwilę podsmażamy wszystko razem
Przygotowanie ciasta:
w misce mąkę i sól zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy łyżką, przykrywamy folią, odstawiamy
po 15 minutach ugniatamy ręką ciasto ok. 1 minuty, następnie przykrywamy folią
i ponownie odstawiamy na ok. 15 minut
gotowe ciasto dzielimy na równe części (kulki)
bierzemy jedną kulkę, formujemy coś na kształt kopytka i rozpłaszczamy na dłoni
nakładamy łyżeczką farsz
zaklejamy i nadajemy odpowiednią formę (podłużny paluszek)
uwaga: przy formowaniu przyda nam się woda, za każdym razem nawilżamy ręce
powstałe paluszki gotujemy na parze 20 minut
podajemy z surówką
ja lubię z samą sałatą rzymską
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę