Zawsze uwielbiałam ryż z jabłkami. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Taki ryż zapiekany w brytfannce, przekładany jabłkami z chrupiącą przyrumienioną skórką na wierzchu. Mniam!
Teraz wymyśliłam całkiem inną wersję tego dania. Jest mało skomplikowane a jakie smaczne. Można je też zabrać ze sobą na wycieczkę, po prostu pakując do woreczka.
Moje danie przedstawiam w dwóch wersjach:
1 - dla tych co lubią więcej gryzienia
2 - dla tych, którzy wolą delektować się delikatniejszą potrawą
Ryż z jabłkami
wersja 1
wersja 2
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 3,5 szklanki wody
- 3 jabłka
- ewentualnie 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
- cynamon
- rodzynki
Wykonanie - wersja 1:
zagotować wodę, ryż opłukać w zimnej wodzie, wsypać do wrzątku i gotować 30 min.
jabłka zetrzeć na tarce
połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać
cynamon i rodzynki - dać wedle uznania
ja daję ok. 2 łyżki cynamonu i 2 garści rodzynek
uwaga: zawsze tę wersję robiłam z siemieniem, można je jednak pominąć
Wykonania - wersja 2:
ugotowany ryż + starte jabłka miksujemy w robocie kuchennym
uzyskaną gładką masę wykładamy do naczynia i łączymy z pozostałymi składnikami
w tej wersji nie dodawałam nigdy siemienia lnianego
Wykładanie masy na blaszkę - wersja 1 i 2:
na blaszkę kładziemy papier do pieczenia
wykładamy masę ryżowo-jabłkową i rozsmarowujemy na całej powierzchni łopatką
teraz możemy zrobić nacięcia, które ułatwią dzielenie upieczonego dania
pieczemy w temp. 180 st.C ok. 1 godzinę do zrumienienia
warto kontrolować piekarnik - co sprzęt to inny
Gotowy wypiek:
wersja 1 jest trudniejsza do pogryzienia, powód: przypieczone na wierzchu ziarna ryżu
wersja 2 jest delikatna, z wierzchu tworzy się cienka skórka, w środku wilgotna masa
mimo, że nie dajemy do masy cukru ostatecznie otrzymujemy słodki deser
(sprawcą są rodzynki i słodkie jabłka)
Smacznego!
Super! Super! Super! Właśnie tego szukałam na weekendową przekąskę, z pozostałości ryżu. Na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńUwilebiam ryż z jabłkami, ale taka wersja to dla mnie nowość. Niemniej chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńwpadłam na taką wersję planując całodzienną wycieczkę, wyszedł całkiem sycący prowiant, smacznego
Usuńnietypowa, ale jaka smaczna! <3
OdpowiedzUsuńsmaczna jest, nie da się ukryć, mam w planach zrobić wersję z ryżem brązowym, ciekawe jaki smak uzyskam, z moich doświadczeń wiem, że jabłka lepiej komponują się z ryżem białym
UsuńAle fajne! Jako drugośniadaniowe przegryzki sprawdzi się pewnie wyśmienicie . ;)
OdpowiedzUsuńWpadnij - http://tysiackalorii.blogspot.com/
jasne :) pozdrawiam
Usuń