sobota, 26 kwietnia 2014

Zielona pasta z pestek dyni

W końcu kupiłam kamienny moździerz. No i rewelacja. Nie ma to jak ręczne ucieranie. Miksery umywają się przy takim sprzęcie, szczególnie gdy chcę przyrządzić małą ilość potrawy. W takim moździerzu ucieramy zioła, przyprawy, nasiona itd.
Z okazji tego, że mamy wiosnę i pełno zieleniny dookoła wybrałam się po kilka chwastów. Moich ulubionych zresztą. Utarłam z nich pastę na kanapki na przykład.

Zielona pasta z pestek dyni



składniki:
garść albo dwie młodej pokrzywy
ok. 5 liści czosnku niedźwiedziego (ewentualnie czosnek polski)
3-4 gałązki natki pietruszki
sól
ostra papryka
oliwa z oliwek
wytłoki z pestek dyni (po domowej produkcji mleka)


wykonanie:
w moździerzu ucieramy pokrzywę, liście czosnku (lub ząbek czosnku), natkę pietruszki
roślin tych nie trzeba kroić, wystarczy porwać rękami (pokrzywy nie polecam)
troszkę solimy co ułatwia rozcieranie
jeżeli paprykę mamy niesproszkowaną to ucieramy razem z zieleniną

jak wszystko dobrze utrzemy przekładamy do miseczki z wtyłokami z pestek dyni
polewamy dowolną ilością oliwy z oliwek, ewentualnie doprawiamy solą
dokładnie mieszamy i jest
smaczna pasta na kanapki


Zdrowy tryb życia Dania dla urody Domowy Wyrób

2 komentarze:

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę