środa, 3 lipca 2013

Łączenie pokarmów - węglowodany

Wspominałam już o łączeniu owoców i łączeniu białek z innymi pokarmami. Ważne jest również z czym jemy węglowodany. A węglowodany to w zasadzie większość tego co jemy na co dzień.

Węglowodany to produkty o 20% lub wyższej zawartości skrobi i/lub cukrów.
Skrobia nie powinna być łączona z białkiem!!!
W jednym posiłku nie powinno się łączyć dwóch różnych rodzajów skrobi (ze względu na różny czas ich trawienia).

Złe połączenie to też:
skrobia + kwas - kwas hamuje wydzielanie ptialiny i proces trawienia skrobi ulega zakłóceniu; kwasy to m.in. ocet, kwaśne owoce (pomarańcze, cytryny itp.)
cukier + białko - cukier hamuje wydzielanie soków żołądkowych, nie jest on trawiony w żołądku tylko szybko przechodzi do jelita cienkiego; w połączeniu z białkiem nie może przejść poza żołądek i hamuje trawienie białka.
skrobia + cukier - równoczesne przeżuwanie pokarmów skrobiowych i cukrów hamuje wydzielanie ptialiny (która pomaga trawić skrobię), w żołądku cukier nie może przejść do jelita tylko zalega do czasu strawienia skrobi - może wtedy wystąpić niekorzystna dla nas fermentacja i wydzieli się kwas (który zakłóci trawienie skrobi, która wymaga środowiska zasadowego)
węglowodany + słodkie desery i owoce - lepiej zjeść kilka dużych deserów w ramach jednego posiłku zamiast posiłku węglowodanowego



Najlepsze połączenie to: 
skrobia + świeże niekwaśne owoce
skrobia + surowe lub krótko gotowane warzywa.

Wobec tego powinno się unikać takich zestawień jak:
- płatki zbożowe słodzone cukrem z dodatkiem mleka
- tost z dżemem
- ziemniaki z kurczakiem
- ryba z frytkami
- makaron z serem
- jajecznica z szynką
- ciastka ze śledziem (wiem, że większość osób nie je tego na raz ale na imprezie różne posiłki stoją na stole)

W ciągu dnia wystarczy jeden posiłek skrobiowy. Dobrze jest jeść węglowodany na kolację aby organizm miał czas na strawienie.

Posiłki białkowe i skrobiowe powinno się jeść w odstępach 10-12 godzin.

Należy unikać popijania posiłków skrobiowych!!! - płyn rozcieńcza ślinę, która ułatwia trawienie węglowodanów; rozcieńczona ślina powoduje, że pokarm ulega fermentacji - a tego raczej nie chcemy - chcemy wszystko dokładnie pogryźć, zmieszać ze śliną i szybko strawić.



 

Poniżej załączam tabele udostępnione mi przez Pana Tadeusza Swadzyniaka

Zasady łączenia skrobi:


Zasady łączenia cukrów:


Opracowałam na podstawie książki TAO Zdrowia, Daniel Reid.


2 komentarze:

  1. też zaczynam od Tao Zdrowia,dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieodpowiednie łączenie pokarmów może dawać objawy zbliżone do alergicznych. Warto więc zwrócić uwagę na samopoczucie po określonych posiłkach.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę