wtorek, 16 lipca 2013

Alergie pokarmowe - co warto o nich wiedzeić

William E. Walsh w swojej książce "Alergie pokarmowe" przedstawia fakt, że wszyscy jesteśmy uczuleni na żywność.



Każdy człowiek chroniony jest przez układ odpornościowy. System ten atakuje wszystko co dostaje się do organizmu - również jedzenie, niezależnie od tego czy jest ono bezpieczne czy nie. Na szczęście natura wyposażyła nas w strażników rozpoznających, który pokarm jest bezpieczny. Tymi strażnikami są limfocyty supresorowe.

Jeżeli pokarm zostanie rozpoznany jako pożądany limfocyty powstrzymują układ odpornościowy przed działaniem. W przeciwnym razie możemy poczuć objawy takie jak swędzenie skóry czy ból głowy.

Czasem zdarza się tak, że nasi strażnicy są bardzo osłabieni i nie są w stanie powstrzymać reakcji układu odpornościowego. Wówczas odczuwamy reakcje alergiczne. Skąd te osłabienie? pomyślisz. Powodem jest zbyt częste spożywanie tych samych produktów. Aby temu zapobiec warto stosować rotację w swojej codziennej diecie.

Strażnicy coraz gorzej radzą sobie z popularną w naszych czasach żywnością przetworzoną.

Czym osłabiliśmy sobie układ odpornościowy?
- Przestaliśmy jeść jak nam nakazała natura.

Kiedyś jedliśmy różnorodnie, w zależności od pory roku - to co znaleźliśmy. Nie było hodowli zwierząt, upraw roślin. Teraz jemy monotonnie. Nasze codzienne posiłki składają się najczęściej z pszenicy, kukurydzy, ziemniaków, mleka i owoców cytrusowych.

Różnorodność spożywanych pokarmów jest bardzo istotna - dajemy naszym strażnikom odpocząć, nabierają siły i gdy po pewnym czasie znowu zjemy pewną ilość np. pszenicy, reakcje alergiczne ustąpią lub będą mniej uciążliwe.

Najczęściej możemy mieć problemy z tolerancją białek i niebiałkowych składników żywności (dodatków do żywności).

Białka to białka roślinne i zwierzęce.

Niebiałkowe dodatki do żywności to:
- cukier rafinowany
- MSG - glutaminian jednosodowy
- kwasy organiczne (kwas cytrynowy)
- niskokaloryczne środki słodzące

Cukier rafinowany to przede wszystkim:
- cukier granulowany
- cukier puder
- cukier brązowy
- cukier inwertowany (traktowany w czasie produkcji enzymami lub gorącym kwasem)
- dekstroza (z cukru inwertowanego)
- fruktoza (z cukru inwertowanego)
- laktoza (w mleku)
- maltoza (ze skrobi)
- melasa (częściowo rafinowany)
- miód (zbierany przez pszczoły)
- syrop / cukier klonowy
- syrop kukurydziany (częściowo rafinowany)

Cukier wpływa przede wszystkim na mózg, powoduje rozdrażnienie, nadpobudliwość, rozkojarzenie itp.

Glutaminian jednosodowy (MSG) to składnik białek, wytwarza go każdy organizm (ludzki, zwierzęcy i roślinny). Problemy może powodować współtworzący MSG - kwas glutaminowy, który został uwolniony z białek i nie połączył się z cząsteczką sodu. Większe ilości tego wolnego kwasu mogą powodować reakcje alergiczne.

Główne źródła występowania MSG w pożywieniu:
- czysty glutaminian jednosodowy
- zhydrolizowane białko roślinne (hydrolizat białkowy)
- ekstrakt drożdżowy
- kazeninian sodu lub wapnia
- substancje wzbogacające smak
- naturalne substancje wzbogacające smak
- białko serwatki
- białko utwardzone
- bulion
- rosół
- drożdże suszone
- odżywko drożdżowe
- pomidory
- koncentrat pomidorowy
- pieczarki
- kukurydza
- groch
- produkty powstałe w procesie fermentacji, np. sos sojowy, wino, piwo, brandy, sery długo dojrzewające takie jak parmezan
- żywność pasteryzowana

Typowe objawy przedawkowania kwasu glutaminowego to: zmęczenie, bezsenność, osłabienie, puchnięcie, zatkany nos, pragnienie, wzdęcia, drażliwość, bóle stawów, nadkwasota, bóle głowy itp.

Niskokaloryczne środki słodzące - ich nadużycie powoduje objawy podobne jak po spożyciu większych dawek MSG. Zaliczymy tu: sacharynę i aspartam.

Najwięcej szkody uwolniony kwas asparaginowy występujący w aspartamie jak i w żywności nieprzetworzonej:
- soki owocowe
- grejpfruty
- pomarańcze
- truskawki
- nektarynki
- śliwki, również suszone

Powyższe produkty pełne są również kwasu cytrynowego, powodującego reakcje alergiczne.

Kwasy asparaginowy i glutaminowy mają działanie pobudzające i podrażniające nerwy. W związku z tym mogą powodować różne dolegliwości związane z układem nerwowym.

Kwasy organiczne: cytrynowy, fumarowy, jabłkowy, szczawiony, bursztynowy
Kwas cytrynowy - to najczęściej występujący kwas w pożywieniu.
Kwasy występują najczęściej w owocach i warzywach. Są dodawane też do żywności przetworzonej.
Najczęściej spotykane źródła:
- soki owocowe
- cytrusy: cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki
- ananasy, mango, kiwi, kumkwaty
- daktyle, rodzynki,
- nektarynki, śliwki (też suszone), morele
- truskawki
- żurawina
- porzeczki
- rabarbar
- winigrona
- wino, koniak, brandy
- pomidory, ziemniaki
- przecier pomidorowy
- jagody czarne
- wiśnie, czereśnie
- słodycze i desery owocowe (też o smaku owocowym)
- napoje gazowane i niegazowane


Opracowałam na podstawie książki Williama E. Walsha: Alergie pokarmowe 
zdjęcie: http://www.zdrowieiuroda.info/wp-content/uploads/2010/09/owoce-i-warzywa1.jpg

5 komentarzy:

  1. Cześć! W przypadkach kataru siennego niestety gorzej sobie radzi lub prawie w ogóle, na szczęście zawsze mam przy sobie jakiś lek antyhistaminowy :)
    Świetny blog, będę go śledzić na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat jestem po testach alergicznych i takie zestawienie przyda się do dobierania składników do posiłków. W kwestii testów, znalazłem placówkę dzięki tej stronie - kliknij i polecam każdemu popełnić ten krok. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W przypadku występowania objawów alergii pokarmowych warto wykonać profil mąka mięso, służący do diagnozy alergii z krwi. Z jego pomocą możemy ustalić, czy mamy alergię na mąkę lub mięso, a także gluten.

    OdpowiedzUsuń
  4. Może to być alergia, jednak równie dobrze może to być nietolerancja pokarmowa. Dlatego najlepiej udać się do specjalisty lub ze strony euroline food zamówić odpowiedni test. Wzdęcia czy bóle brzucha mogą występować zarówno w alergii jak i nietolerancji.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę