piątek, 5 lipca 2013

Jak jeść warzywa?

Warzywa najlepiej jeść w formie surowej lub krótko gotowanej (najlepiej na parze).



Zaleca się jedzenie dużej ilości surowych warzyw tuż przed głównym posiłkiem węglowodanowym lub białkowym. Surówki mają bardzo dużo enzymów, witamin, minerałów i wszystkiego co odżywia organizm i pomaga w trawieniu białek i węglowodanów.

Surówka "do kotleta" powinna mieć mało dodatków takich jak tłuszcz (olej), kwas (ocet, cytryna) - powodują one zakłócenia w trawieniu białek.

Surowe warzywa najlepiej jeść od razu po pokrojeniu. Zbyt długie przechowywanie rozdrobnionych warzyw powoduje zmniejszenie w nich ilości dobroczynnych enzymów i innych składników.

Uwaga! Nie wszystkie warzywa zalicza się do grupy warzyw. Zauważ, że:
ziemniaki należą do produktów skrobiowych
pomidory należą do owoców kwaśnych

Warzywa można łączyć ze wszystkim. Nie dotyczy to ziemniaków (produkt skrobiowy) i pomidorów (owoc kwaśny).

Poniżej załączam tabelę udostępnioną mi przez Pana Tadeusza Swadzyniaka



Opracowałam na podstawie książki TAO Zdrowia Daniela Reid

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę