Zaleca się jedzenie dużej ilości surowych warzyw tuż przed głównym posiłkiem węglowodanowym lub białkowym. Surówki mają bardzo dużo enzymów, witamin, minerałów i wszystkiego co odżywia organizm i pomaga w trawieniu białek i węglowodanów.
Surówka "do kotleta" powinna mieć mało dodatków takich jak tłuszcz (olej), kwas (ocet, cytryna) - powodują one zakłócenia w trawieniu białek.
Surowe warzywa najlepiej jeść od razu po pokrojeniu. Zbyt długie przechowywanie rozdrobnionych warzyw powoduje zmniejszenie w nich ilości dobroczynnych enzymów i innych składników.
Uwaga! Nie wszystkie warzywa zalicza się do grupy warzyw. Zauważ, że:
ziemniaki należą do produktów skrobiowych
pomidory należą do owoców kwaśnych
Warzywa można łączyć ze wszystkim. Nie dotyczy to ziemniaków (produkt skrobiowy) i pomidorów (owoc kwaśny).
Poniżej załączam tabelę udostępnioną mi przez Pana Tadeusza Swadzyniaka
Opracowałam na podstawie książki TAO Zdrowia Daniela Reid
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę