środa, 3 lipca 2013

Łączenie pokarmów - węglowodany

Wspominałam już o łączeniu owoców i łączeniu białek z innymi pokarmami. Ważne jest również z czym jemy węglowodany. A węglowodany to w zasadzie większość tego co jemy na co dzień.

Węglowodany to produkty o 20% lub wyższej zawartości skrobi i/lub cukrów.
Skrobia nie powinna być łączona z białkiem!!!
W jednym posiłku nie powinno się łączyć dwóch różnych rodzajów skrobi (ze względu na różny czas ich trawienia).

Złe połączenie to też:
skrobia + kwas - kwas hamuje wydzielanie ptialiny i proces trawienia skrobi ulega zakłóceniu; kwasy to m.in. ocet, kwaśne owoce (pomarańcze, cytryny itp.)
cukier + białko - cukier hamuje wydzielanie soków żołądkowych, nie jest on trawiony w żołądku tylko szybko przechodzi do jelita cienkiego; w połączeniu z białkiem nie może przejść poza żołądek i hamuje trawienie białka.
skrobia + cukier - równoczesne przeżuwanie pokarmów skrobiowych i cukrów hamuje wydzielanie ptialiny (która pomaga trawić skrobię), w żołądku cukier nie może przejść do jelita tylko zalega do czasu strawienia skrobi - może wtedy wystąpić niekorzystna dla nas fermentacja i wydzieli się kwas (który zakłóci trawienie skrobi, która wymaga środowiska zasadowego)
węglowodany + słodkie desery i owoce - lepiej zjeść kilka dużych deserów w ramach jednego posiłku zamiast posiłku węglowodanowego



Najlepsze połączenie to: 
skrobia + świeże niekwaśne owoce
skrobia + surowe lub krótko gotowane warzywa.

Wobec tego powinno się unikać takich zestawień jak:
- płatki zbożowe słodzone cukrem z dodatkiem mleka
- tost z dżemem
- ziemniaki z kurczakiem
- ryba z frytkami
- makaron z serem
- jajecznica z szynką
- ciastka ze śledziem (wiem, że większość osób nie je tego na raz ale na imprezie różne posiłki stoją na stole)

W ciągu dnia wystarczy jeden posiłek skrobiowy. Dobrze jest jeść węglowodany na kolację aby organizm miał czas na strawienie.

Posiłki białkowe i skrobiowe powinno się jeść w odstępach 10-12 godzin.

Należy unikać popijania posiłków skrobiowych!!! - płyn rozcieńcza ślinę, która ułatwia trawienie węglowodanów; rozcieńczona ślina powoduje, że pokarm ulega fermentacji - a tego raczej nie chcemy - chcemy wszystko dokładnie pogryźć, zmieszać ze śliną i szybko strawić.



 

Poniżej załączam tabele udostępnione mi przez Pana Tadeusza Swadzyniaka

Zasady łączenia skrobi:


Zasady łączenia cukrów:


Opracowałam na podstawie książki TAO Zdrowia, Daniel Reid.


1 komentarz:

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę