Węglowodany to produkty o 20% lub wyższej zawartości skrobi i/lub cukrów.
Skrobia nie powinna być łączona z białkiem!!!
W jednym posiłku nie powinno się łączyć dwóch różnych rodzajów skrobi (ze względu na różny czas ich trawienia).
Złe połączenie to też:
skrobia + kwas - kwas hamuje wydzielanie ptialiny i proces trawienia skrobi ulega zakłóceniu; kwasy to m.in. ocet, kwaśne owoce (pomarańcze, cytryny itp.)
cukier + białko - cukier hamuje wydzielanie soków żołądkowych, nie jest on trawiony w żołądku tylko szybko przechodzi do jelita cienkiego; w połączeniu z białkiem nie może przejść poza żołądek i hamuje trawienie białka.
skrobia + cukier - równoczesne przeżuwanie pokarmów skrobiowych i cukrów hamuje wydzielanie ptialiny (która pomaga trawić skrobię), w żołądku cukier nie może przejść do jelita tylko zalega do czasu strawienia skrobi - może wtedy wystąpić niekorzystna dla nas fermentacja i wydzieli się kwas (który zakłóci trawienie skrobi, która wymaga środowiska zasadowego)
węglowodany + słodkie desery i owoce - lepiej zjeść kilka dużych deserów w ramach jednego posiłku zamiast posiłku węglowodanowego
Najlepsze połączenie to:
skrobia + świeże niekwaśne owoce
skrobia + surowe lub krótko gotowane warzywa.
Wobec tego powinno się unikać takich zestawień jak:
- płatki zbożowe słodzone cukrem z dodatkiem mleka
- tost z dżemem
- ziemniaki z kurczakiem
- ryba z frytkami
- makaron z serem
- jajecznica z szynką
- ciastka ze śledziem (wiem, że większość osób nie je tego na raz ale na imprezie różne posiłki stoją na stole)
W ciągu dnia wystarczy jeden posiłek skrobiowy. Dobrze jest jeść węglowodany na kolację aby organizm miał czas na strawienie.
Posiłki białkowe i skrobiowe powinno się jeść w odstępach 10-12 godzin.
Należy unikać popijania posiłków skrobiowych!!! - płyn rozcieńcza ślinę, która ułatwia trawienie węglowodanów; rozcieńczona ślina powoduje, że pokarm ulega fermentacji - a tego raczej nie chcemy - chcemy wszystko dokładnie pogryźć, zmieszać ze śliną i szybko strawić.
Poniżej załączam tabele udostępnione mi przez Pana Tadeusza Swadzyniaka
Zasady łączenia skrobi:
Zasady łączenia cukrów:
Opracowałam na podstawie książki TAO Zdrowia, Daniel Reid.
też zaczynam od Tao Zdrowia,dziękuję
OdpowiedzUsuńNieodpowiednie łączenie pokarmów może dawać objawy zbliżone do alergicznych. Warto więc zwrócić uwagę na samopoczucie po określonych posiłkach.
OdpowiedzUsuń