sobota, 14 czerwca 2014

Kiszona kapusta

Jaka zdrowa, domowa, nie kwaszona lecz kiszona - kapusta.
W sklepie ciężko dostać prawdziwą kapustę kiszoną, są tylko kwaszone kwaskiem. 
O kiszonych ogórkach już nie wspomnę - też traktują je kwaskiem.

Postanowiłam zrobić własną kapustę kiszoną, odpowiednio kwaśną, czyli taką co nie wykrzywia pyska ;)

Kapusta kiszona


Składniki:
kapusta biała
marchew
sól kamienna
kminek

ilość składników zależy od wielkości pojemnika w którym kisić będziemy
ja mam słoik o pojemności ok 3 litrów i używam
 2 średnie kapusty + jedna marchew + 2 łyżeczki soli + garść kminku

Wykonanie:
potrzebny będzie słój z szerokim otworem lub garnek kamionkowy

marchew ścieramy na tarce
kapustę drobno szatkujemy

pokrojoną kapustę solimy do smaku
i ubijamy drewnianym tłuczkiem żeby zmiękła i puściła trochę soku

następnie przekładamy do słoja warstwami przesypując odrobiną marchewki i kminku
wszystko dobrze ugniatamy, obciążamy słoikiem z wodą
i przykrywamy ściereczką
do kapusty nie wlewamy wody, sama puści sok

odstawiamy na 3 dni lub dłużej jak lubisz bardziej kwaśne

kapusta już się ukisiła, umieszczamy ją w lodówce i jemy codziennie

kiszonki są bardzo potrzebne naszemu organizmowi do zdrowia



Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę