Jaka zdrowa, domowa, nie kwaszona lecz kiszona - kapusta.
W sklepie ciężko dostać prawdziwą kapustę kiszoną, są tylko kwaszone kwaskiem.
O kiszonych ogórkach już nie wspomnę - też traktują je kwaskiem.
Postanowiłam zrobić własną kapustę kiszoną, odpowiednio kwaśną, czyli taką co nie wykrzywia pyska ;)
Kapusta kiszona
Składniki:
kapusta biała
marchew
sól kamienna
kminek
ilość składników zależy od wielkości pojemnika w którym kisić będziemy
ja mam słoik o pojemności ok 3 litrów i używam
2 średnie kapusty + jedna marchew + 2 łyżeczki soli + garść kminku
Wykonanie:
potrzebny będzie słój z szerokim otworem lub garnek kamionkowy
marchew ścieramy na tarce
kapustę drobno szatkujemy
pokrojoną kapustę solimy do smaku
i ubijamy drewnianym tłuczkiem żeby zmiękła i puściła trochę soku
następnie przekładamy do słoja warstwami przesypując odrobiną marchewki i kminku
wszystko dobrze ugniatamy, obciążamy słoikiem z wodą
i przykrywamy ściereczką
do kapusty nie wlewamy wody, sama puści sok
do kapusty nie wlewamy wody, sama puści sok
odstawiamy na 3 dni lub dłużej jak lubisz bardziej kwaśne
kapusta już się ukisiła, umieszczamy ją w lodówce i jemy codziennie
kiszonki są bardzo potrzebne naszemu organizmowi do zdrowia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę