piątek, 9 maja 2014

Sezamowe kule

Do czego można wykorzystać domową chałwę. Jakże zdrową, bez zbędnych sztucznych dodatków? Można zrobić z nich sezamowe kule nadziewane masą makową. Deser bardzo smaczny. 

Sezamowe kule


Składniki:
- domowa chałwa z 300 g sezamu (przepis jest tu - klik)




4 łyżki namoczonego kilka godzin maku
2 większe figi suszone, namoczone kilka godzin
rodzynki

karob lub kakao do obtaczania





Wykonanie:

nadzienie
mak ucieramy w kamiennym moździerzu, można też zmielić lecz przy tak małej ilości może to być kłopotliwe, można też użyć suchego maku mielonego (dostępny jest w sprzedaży) i namoczyć tak jak ten zwykły, niemielony,
jak już dobrze utrzemy ziarenka dodajemy figi i dalej ucieramy aż uzyskamy jednolitą masę

kulki
masę chałwową dzielimy na równe kulki, dowolnej wielkości i z każdej części formujemy placuszki, nakładamy łyżeczką trochę masy makowej, jedną rodzynkę (lub więcej jak są małe) i zawijamy placuszek w kulkę,



jak już zrobimy wszystkie kulki obtaczamy je w karobie lub surowym kakao

Przechowujemy w lodówce

Smacznego!

Zdrowe fingerfoodChałwa w roli głównej

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji chałwa. Wielkie brawa za super przepis. Pozdrawiam i do następnego razu! :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę