piątek, 9 maja 2014

Chałwa sezamowa

Prawdziwa chałwa "sklepowa" - każda - ma w składzie syrop glukozowo-fruktozowy (coś czego nie powinniśmy spożywać). Konia z rzędu temu, kto wskaże mi chałwę bez tego składnika. 
Jakiś czas temu stworzyłam własną domową chałwę. Nie jest ona niestety taka włóknista jak ta kupna (która zrobiona jest z cukru). Moja wersja chałwy jest o wiele zdrowsza. Zamiast cukru daję miód akacjowy.

Chałwa sezamowa


Składniki:
300 g sezamu
2-3 łyżki miodu akacjowego

Wykonanie:
sezam podprażamy na patelni, krótko, ciągle mieszając bo szybko się przypala
po ostudzeniu mielimy używając robota wysokoobrotowego lub młynka do kawy

rozdrobnione nasiona sezamu łączymy z 2 łyżkami miodu, dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, jeżeli masa jest za sucha, za mało plastyczna dodajemy jeszcze 1 łyżkę miodu

połączone składniki i chałwa gotowa

teraz możemy uformować masę w dowolny sposób, np. rulony, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, podawać pokrojone na dowolne kawałki

uwaga:
ja daję miód akacjowy, taki odpowiada mi najbardziej, można spróbować z innym, ilość miodu zależy od jego konsystencji, zawsze lepiej dać mniej i ewentualnie dołożyć

podana przeze mnie wersja chałwy jest całkowicie podstawowa, można stosować różne wariacje, np. dodawać inne składniki, takie jak orzechy, kakao itp., ja czasami do masy dodaję zmielone migdały



Chałwa w roli głównej

3 komentarze:

  1. bardzo lubię sezam, czesto go dodaje do różnych bakaliowych batonikow, ale w takiej wersji solo też musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jest pyszny, tyle, że z miodem (weganie nie stosują miodu), nie próbowałam dodać innej substancji słodzącej, może syrop z agawy się nada?

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w akcji chałwa. Wielkie brawa za super przepis. Pozdrawiam i do następnego razu! :-D

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę