Prawdziwa chałwa "sklepowa" - każda - ma w składzie syrop glukozowo-fruktozowy (coś czego nie powinniśmy spożywać). Konia z rzędu temu, kto wskaże mi chałwę bez tego składnika.
Jakiś czas temu stworzyłam własną domową chałwę. Nie jest ona niestety taka włóknista jak ta kupna (która zrobiona jest z cukru). Moja wersja chałwy jest o wiele zdrowsza. Zamiast cukru daję miód akacjowy.
Chałwa sezamowa
Składniki:
300 g sezamu
2-3 łyżki miodu akacjowego
Wykonanie:
sezam podprażamy na patelni, krótko, ciągle mieszając bo szybko się przypala
po ostudzeniu mielimy używając robota wysokoobrotowego lub młynka do kawy
rozdrobnione nasiona sezamu łączymy z 2 łyżkami miodu, dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, jeżeli masa jest za sucha, za mało plastyczna dodajemy jeszcze 1 łyżkę miodu
połączone składniki i chałwa gotowa
teraz możemy uformować masę w dowolny sposób, np. rulony, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, podawać pokrojone na dowolne kawałki
uwaga:
ja daję miód akacjowy, taki odpowiada mi najbardziej, można spróbować z innym, ilość miodu zależy od jego konsystencji, zawsze lepiej dać mniej i ewentualnie dołożyć
podana przeze mnie wersja chałwy jest całkowicie podstawowa, można stosować różne wariacje, np. dodawać inne składniki, takie jak orzechy, kakao itp., ja czasami do masy dodaję zmielone migdały
bardzo lubię sezam, czesto go dodaje do różnych bakaliowych batonikow, ale w takiej wersji solo też musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńtak, jest pyszny, tyle, że z miodem (weganie nie stosują miodu), nie próbowałam dodać innej substancji słodzącej, może syrop z agawy się nada?
UsuńDziękuję za udział w akcji chałwa. Wielkie brawa za super przepis. Pozdrawiam i do następnego razu! :-D
OdpowiedzUsuń