Czemu nazwa jest taka dziwna? Bo dodatek otrębów gryczanych sprawia, że mimo że baza jest owsiana to przebija smak gryczany.Ciasto owsiane przygotowujemy dzień wcześniej.
Placuszki owsiane ale gryczane
Składniki:
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 1,5 szkl. wody
- 1 szkl. marchwi startej na grubych oczkach
- 1 szkl. cukinii startej na grubych oczkach
- 2-3 garści pokrzywy (ewentualnie szpinak świeży - nie wiem nie robiłam w tej wersji)
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 0,5 szkl. orzechów włoskich rozdrobnionych trochę
- 1 większa cebula
- czosnek 1-2 ząbki (wedle uznania), może być spora garść czosnku niedźwiedziego
- otręby gryczane - ok. 8 łyżek lub więcej w zależności od ilości płynów w warzywach
- lubczyk,
- sól
- ostra papryka
- olej do smażenia
Wykonanie:
ciasto robimy co najmniej dzień wcześniej
1 szkl, płatków mielimy na mąkę, przesypujemy do pojemnika z pokrywką, dodajemy 0,5 szkl. płatków, zalewamy 1,5 szl. zimnej wody, zamieszać, przykryć i do lodówki
- tak przygotowane ciasto może stać dzień, dwa a może i dłużej - jeszcze tego nie sprawdzałam powyżej 2 dni
następnego dnia łączymy ciasto z surowymi warzywami (marchew, cukinia, pokrojona pokrzywa lub szpinak, pokrojona natka pietruszki, orzechy) oraz z podsmażoną cebulą z czosnkiem,
dosypujemy przyprawy mieszamy,
na koniec dodajemy otręby gryczane - teraz najlepiej ocenić ile ich dosypać, w zależności od wilgotności masy
przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 0,5 godz. aby twarde składniki zmiękły (orzechy i otręby)
możemy rozpocząć smażenie - dużą łyżką nakładamy na patelnię placuszki i smażymy z obu stron do zrumienienia
placki są kleiste, nie wymagają żadnego spoiwa typu jajka czy jego zamienniki, dzięki temu stanowią smaczny posiłek wegański
Ale skład:)Ciekawe połączenia:)
OdpowiedzUsuńskładniki zaskakująco dobrze się komponują, zachęcam do wypróbowania przepisu, pokrzywę jeszcze można znaleźć (wybieramy oczywiści młode okazy, bez kwiatostanów)
UsuńRzeczywiście ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuń