Zupa krem rozgrzewająca
składniki:
1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler
1 cebula, czosnek,1 por
4 średnie ziemniaki
4 surowe papryki czerwone
1/2 małej dyni hokkaido*
sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, cebula dymka (szczypiorek)
masło klarowane (ghee), oliwa z oliwek
* nie wiedziałam co to za dynia, miała być mała, taką znalazłam, okazało się potem, że to właśnie ta dynia właściwa, hehe, intuicja robi swoje :)
Wykonanie:
- nagrzać piekarnik do 150 st.C
- pokroić papryki i dynię, wyłożyć na blachę i piec 1 godzinę
- pokroić cebulę, pora i czosnek, poddusić na ghee
- dorzucić do garnka pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusić kilka minut
- podduszone warzywa zalać wrzątkiem (ilość wody zależy od tego jak gęstą zupę chcemy mieć)
- doprawić przyprawami, uwaga na ostrą paprykę - ja przesadziłam, gotować 30 minut
- upieczone papryki obrać ze skórki, dynie też - pokroić i dorzucić do zupy
- całość zmiksować
Zupę podawać posypaną szczypiorkiem (cebulką), doprawić oliwą extra virgin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę