Makowiec bez pieczenia
Składniki:
2 szkl. maku
1/2 szkl. fig suszonych
1/2 szkl. rodzynek
1 szkl. orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Mak zalewamy wodą przegotowaną lub filtrowaną. Zostawiamy na noc.
- W oddzielnym naczyniu moczymy figi i rodzynki. Zalewamy je ciepłą wodą i po ok. 30 min. wylewamy ciecz i ponownie zalewamy świeżą wodą - w ten sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń i środków konserwujących; najlepiej użyć ekologiczne, niesiarkowane owoce.
- Następnego dnia odcedzamy mak i mielimy w blenderze. Dodajemy owoce, najlepiej z płynem po namaczaniu (dosłodzi ciasto). Jeżeli blender się męczy, należy dolać trochę wody przegotowanej (filtrowanej).
- Gdy masa jest już wystarczająco zmielona dodajemy rozdrobnione orzechy i miksujemy na wolniejszych obrotach.
- Masa jest już gotowa, można przełożyć ją do jakiejś foremki. Ja włożyłam ją do silikonowych babeczek. Następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Makowiec można dosłodzić miodem lub czym kto woli.
- Trwałość ciasta jest raczej długa, po tygodniu w lodówce nadal było zjadliwe, ale kto wytrzyma tyle czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę