czwartek, 16 marca 2017

Wątróbka indyka wg Kuchni Pięciu Przemian

Mam coś jeszcze z indyka. W jednym z marketów kupuję wątróbkę Eko (mam nadzieję że jest eko, bo cena na to wskazuje). Od czasu do czasu warto zjeść coś takiego. 
A mój sposób na te danie jest taki:

Wątróbka indyka

wg Kuchni Pięciu Przemian



Składniki:
olej kokosowy [Z]
cebula surowa [M]
wątróbka indyka [M]
pieprz [M]
woda [W]
sól [W]

oznaczenia w nawiasie 
[O] - ogień (gorzki), [Z] - ziemia (słodki), [M] - metal (ostry), [W] - woda (słony),
[D] - drzewo (kwaśny)

Wykonanie:
rozgrzewamy patelnię i roztapiamy łyżkę oleju kokosowego
dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażymy, mieszamy aż olej pokryje cebulę
(cebuli ma być objętościowo co najmniej tyle ile wątróbki)
dodajemy oczyszczoną, odsączoną ręcznikiem papierowym wątróbkę
smażymy chwilę z jednej strony, następnie obracamy wątróbkę na drugą stronę
smażymy od czasu do czasu mieszając zawartość patelni
wątróbkę posypujemy pieprzem z jednej strony i dalej smażymy, czasem mieszamy, obracamy wątróbkę
jak wszystko nam się zarumieni, na patelni pojawi się brązowy nalot dodajemy trochę zimnej wody, 
wystarczy tyle aby to co przykleiło się do patelni rozpuściło się
smażymy (dusimy) aż woda odparuje
solimy na talerzu

jemy, danie jest tak pyszne, że aż chce się lizać talerz i patelnię :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę