środa, 1 marca 2017

Indyk z warzywami wg Kuchni Pięciu Przemian


Zazwyczaj nie umieszczam tu przepisów dla mięsożerców, jednak dzisiaj zrobiłam jeden wyjątek. Być może ktoś lubi skrzydła indyka, ja czasem takie robię i jest to dla mnie bardzo przyjemne danie. 


Indyk z warzywami
wg Kuchni Pięciu Przemian




Składniki:
skrzydła indyka [M]
woda [W]
sól [W]
natka pietruszki [D]
kurkuma [O]
marchew [Z]
pietruszka korzeń [Z]
liść laurowy [M]
ziele angielskie [M]
cebula [M]

oznaczenia w nawiasie 
[O] - ogień (gorzki), [Z] - ziemia (słodki), [M] - metal (ostry), [W] - woda (słony),
[D] - drzewo (kwaśny)

Wykonanie:
umyte w zimnej wodzie skrzydła wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tyle, żeby przykryła mięso), dodajemy sól, pokrojoną natkę pietruszki i zagotowujemy
zmniejszamy ogień
następnie dodajemy kurkumę, czekamy aż mięso trochę się pogotuje (przynajmniej 30 min.)
następnie dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę, chwilę gotujemy 
dodajemy liście laurowe (2 - 3 szt), kilka kulek ziela ang. i pokrojoną w kostkę cebulę
gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa
przestudzamy, oddzielamy mięso od kości
powstaje nam gęsty rosół

jemy :)

część możemy przechować w lodówce ale nie dłużej jak 3 dni (potem zazwyczaj kwaśnieje)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę