niedziela, 16 marca 2014

Gołąbki ryż z soczewicą

W mojej lodówce od tygodnia spoczywała kapusta włoska. Hmmm... cóż z nią zrobić? Na surowo nie bardzo jest zjadliwa. No to gołąbki zrobię - postanowiłam.

Gołąbki: ryż z soczewicą



Składniki:
1 kapusta włoska
1 szklanka zielonej soczewicy
2 szklanki brązowego ryżu
2 średnie cebule
10-20 szt. pieczarek
1-2 szt. marchew
olej
przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, lubczyk, majeranek, czosnek

Wykonanie:
uwaga: podane ilości składników są orientacyjne, wszystko zależy od wielkości kapusty, jak lubisz bardziej intensywne smaki dodaj więcej cebuli, marchwi i pieczarek, świetnie sprawdzą się tu też boczniaki, może okazać się, że za dużo jest ryżu z soczewicą - wystarczy odłożyć nadmiar na później do innego posiłku (swoją drogą ryż z soczewicą jest świetny w smaku nawet sam, bez żadnych dodatków)

farsz:
Soczewicę i ryż namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin przed gotowaniem (można gotować bez namaczania lecz proces gotowania trochę się wydłuży). Opłukać. Zalać wodą kilka centymetrów ponad kaszę. Gotować aż ryż i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolać wodę.




Cebulę i pieczarki pokroić drobno. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu aż odparuje woda i trochę się przyrumienią. Zdjąć z patelni. Wlać trochę oleju i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i dusić przez chwilę.


Podsmażone warzywa połączyć z ryżem i soczewicą. Doprawić do smaku przyprawami. Zalecam przyprawić mocniej niż nam się wydaje bo po ugotowaniu delikatnie przyprawione nadzienie traci na smaku.

kapusta:
Kapustę należy sparzyć. Oddzielamy liście i moczymy we wrzątku przez kilka minut (czas zależy od młodości kapusty - im młodsze liście tym krócej). Każdy liść ma zgrubienie - odcinamy je aby łatwiej było zawijać farsz.



W liście zawijamy odpowiednią ilość farszu i formujemy gołąbki. Na dnie garnka wykładamy kilka liści - najlepiej tych najstarszych z wierzchu kapusty - dzięki temu gołąbki nie przywrą do dna. Przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku. Zalewamy wszystko gorącą osoloną wodą, można też bulionem co nada lepszy smak potrawie. Nie musimy wlewać płynu po sam brzeg garnka, wystarczy połowa naczynia. Gotujemy ok. 30 minut lub więcej (zależy od wieku kapusty) aż liście będą miękkie.

Podajemy same lub z jakimś ulubionym sosem np. pomidorowym.

Smacznego!

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę