wtorek, 26 lipca 2016

Kisiel z białych śliwek wg 5 Przemian

Kisiel z białych śliwek

według Pięciu Przemian



oznaczenia w nawiasie 
[O] - ogień (gorzki), [Z] - ziemia (słodki), [M] - metal (ostry), [W] - woda (słony),
[D] - drzewo (kwaśny)

Składniki:
[W] - zimna woda - szklanka lub więcej w zależności od ilości śliwek
[W] - sól - szczypta
[D] - śliwki białe kwaśne - dużo
[O] - zielona herbata - szczypta lub gorący wywar z niej
[O] - gorąca woda
[Z] - cukier palmowy lub inny słodzik - do smaku
[Z] - cynamon - szczypta
[Z] - olej kokosowy - łyżeczka

[Z] - mąka ziemniaczana - 1 łyżka na każdą szklankę

Przygotowanie:
do garnka wlać trochę zimnej wody
posolić, zamieszać
dodać śliwki pozbawione pestek
zagotować
dodać szczyptę zielonej herbaty
dolać gorącej wody, ilość zależy od tego ile chcemy kisielu
zagotować
przecedzić całość przez sito
posłodzić, zamieszać
dodać cynamon i olej kokosowy, zamieszać
zmierzyć na szklanki ile uzyskaliśmy płynu

część wlać do szklanki (ok. 3/4 szklanki)
przestudzić
dodać do szklanki mąkę ziemniaczaną - łyżka na każdą szklankę
połączyć płyn z mąką

zagotować resztę płynu
dodać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną
gotować chwilę ciągle mieszając
przelać kisiel do salaterek

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę