środa, 8 czerwca 2016

Zupa z arbuza

Zupa z arbuza

według pięciu przemian


Wiele razy jadłam zupę truskawkową, jagodową, śliwkową
to dlaczego by nie zrobić zupy arbuzowej?





oznaczenia w nawiasie 
[O] - ogień (gorzki), [Z] - ziemia (słodki), [M] - metal (ostry), [W] - woda (słony),
[D] - drzewo (kwaśny)

Składniki:

[O] gorąca woda - ok. 1 szklanka 
[Z] arbuz - 1/2 małego
[M] imbir świeży - kawałek starty na tarce
[W] sól - ok 1/2 łyżeczki
[D] rabarbar - 1 mała łodyga lub inny kwaśny owoc
[O] kurkuma - 1/2 łyżeczki
[Z] cynamon - 1/2 łyżeczki
[Z] olej kokosowy
[Z] ryż słodki (kleisty) lub makaron kukurydziany


Przygotowanie:

- zagotować wodę w garnku, następnie po kolei dodawać poszczególne składniki:
- rozdrobniony arbuz bez skórki - zamieszać i odczekać chwilę aż zacznie się gotować
- świeży imbir starty na tarce, ewentualnie cienko pokrojony, zamieszać, odczekać chwilę
- sól, zamieszać, odczekać chwilę, spróbować czy wystarczy, czy może jeszcze dodać
- rabarbar pokrojony, zamieszać, odczekać
- kurkuma, zamieszać, odczekać
- cynamon, zamieszać, odczekać

przykryć i gotować min. 30 min

zmiksować

na koniec dodać olej kokosowy oraz ryż kleisty (zwany słodkim) lub makaron kukurydziany

UWAGA: ważne aby przestrzegać kolejności dodawania składników i odczekiwać chwilę aby poszczególne przemiany mogły się połączyć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę