Kisiel z białych śliwek
według Pięciu Przemian
oznaczenia w nawiasie
[O] - ogień (gorzki), [Z] - ziemia (słodki), [M] - metal (ostry), [W] - woda (słony),
[D] - drzewo (kwaśny)
Składniki:
[W] - zimna woda - szklanka lub więcej w zależności od ilości śliwek
[W] - sól - szczypta
[D] - śliwki białe kwaśne - dużo
[O] - zielona herbata - szczypta lub gorący wywar z niej
[O] - gorąca woda
[Z] - cukier palmowy lub inny słodzik - do smaku
[Z] - cynamon - szczypta
[Z] - olej kokosowy - łyżeczka
[Z] - mąka ziemniaczana - 1 łyżka na każdą szklankę
Przygotowanie:
do garnka wlać trochę zimnej wody
posolić, zamieszać
dodać śliwki pozbawione pestek
zagotować
dodać szczyptę zielonej herbaty
dolać gorącej wody, ilość zależy od tego ile chcemy kisielu
zagotować
przecedzić całość przez sito
posłodzić, zamieszać
dodać cynamon i olej kokosowy, zamieszać
zmierzyć na szklanki ile uzyskaliśmy płynu
część wlać do szklanki (ok. 3/4 szklanki)
przestudzić
dodać do szklanki mąkę ziemniaczaną - łyżka na każdą szklankę
połączyć płyn z mąką
zagotować resztę płynu
dodać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną
gotować chwilę ciągle mieszając
przelać kisiel do salaterek
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę