sobota, 21 marca 2015

Omlet z ciecierzycy - uwielbiam

Do zrobienia tego omletu zainspirował mnie przepis Garnkofilii. 
Jest przepyszny, sycący. Można jeść na ciepło i na zimno. Pychota :)

Omlet z ciecierzycy



Składniki:
3/4 szklani mąki z ciecierzycy (tj.7 średniokopiastych łyżek)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
3 liście jarmużu (1-2 garście) lub natka pietruszki
olej do smażenia

Wykonanie:
mąkę z ciecierzycy zalewamy wodą i dokładnie mieszamy
dodajemy przyprawy: sól, garam masala, kurkuma, pieprz
ciasto ma być dość gęste (prawie jak na racuchy)
odstawiamy niech napęcznieje

marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach
cebulę drobno kroimy
jarmuż pozbawiamy zgrubień i drobno kroimy

na patelni rozgrzewamy trochę oleju
wrzucamy cebulę i podsmażamy
następnie marchew - podsmażamy
na końcu jarmuż i wszystko zalewamy 1/4 szklanki wody
chwilę podduszamy na patelni

można trochę przestudzić

następnie warzywa wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy

na nagrzaną patelnie z odrobiną oleju przenosimy otrzymaną masę

smażymy chwilę na większym ogniu i zmniejszamy
gdy spód się zrumieni obracamy placek przy użyciu dużego talerza
smażymy z drugiej strony na wolnym ogniu

gotowy omlet z przyjemnością zjadamy

z podanych składników wychodzi porcja dla 1-2 osób

robiłam też ten omlet w wersji z dynią zamiast marchewki - też smakowało :)






Wielki Post 2015

6 komentarzy:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla

    miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a

    przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal

    to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. 4/3 szklanki mąki, czy miało być 3/4? Wygląda pysznie, chcę zrobić! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe czeski błąd - miała być niepełna szklanka, czyli 3/4 - sorki za pomyłkę, już poprawiam

      Usuń
  3. Pychotka :D Dzieki za pomysł

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę