Zupa z arbuza
według pięciu przemian
Wiele razy jadłam zupę truskawkową, jagodową, śliwkową
to dlaczego by nie zrobić zupy arbuzowej?
oznaczenia w nawiasie
[O] - ogień (gorzki), [Z] - ziemia (słodki), [M] - metal (ostry), [W] - woda (słony),
[D] - drzewo (kwaśny)
Składniki:
[O] gorąca woda - ok. 1 szklanka
[Z] arbuz - 1/2 małego
[M] imbir świeży - kawałek starty na tarce
[W] sól - ok 1/2 łyżeczki
[D] rabarbar - 1 mała łodyga lub inny kwaśny owoc
[O] kurkuma - 1/2 łyżeczki
[Z] cynamon - 1/2 łyżeczki
[Z] olej kokosowy
[Z] ryż słodki (kleisty) lub makaron kukurydziany
Przygotowanie:
- zagotować wodę w garnku, następnie po kolei dodawać poszczególne składniki:
- rozdrobniony arbuz bez skórki - zamieszać i odczekać chwilę aż zacznie się gotować
- świeży imbir starty na tarce, ewentualnie cienko pokrojony, zamieszać, odczekać chwilę
- sól, zamieszać, odczekać chwilę, spróbować czy wystarczy, czy może jeszcze dodać
- rabarbar pokrojony, zamieszać, odczekać
- kurkuma, zamieszać, odczekać
- cynamon, zamieszać, odczekać
przykryć i gotować min. 30 min
zmiksować
na koniec dodać olej kokosowy oraz ryż kleisty (zwany słodkim) lub makaron kukurydziany
UWAGA: ważne aby przestrzegać kolejności dodawania składników i odczekiwać chwilę aby poszczególne przemiany mogły się połączyć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę