poniedziałek, 7 grudnia 2015

Placki z dyni

Tej jesieni zebrałam z pola sporo dyni hokkaido - teraz mam z czym szaleć :)
Dzisiaj proponuję placki z dyni z dodatkiem jajka. Rzadko jadam jajka w formie smażonej. Jak już jem to ugotowane na miękko. Przypomniałam sobie jednak jak to kiedyś robiłam podobne placki z dodatkiem mąki pszennej, na słodko. Zdecydowanie wolę wersję bez tej mąki. Po pierwsze nie zawierają glutenu. Po drugie są lekkie i chrupiące.

Placki z dyni



Składniki:
mała dynia hokkaido (ok. 2 szklanki startej) 
pół szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
kawałek świeżego imbiru
łyżeczka kurkumy
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej do smażenia


Wykonanie:
dynię wyszorować, przekroić na pół, łyżką usunąć pestki, nie obierać,
zetrzeć na tarce o grubych oczkach
imbir zetrzeć na drobnych oczkach
kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy
jajka: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę

połączyć dynię z żółtkami, zmieloną kaszą i przyprawami, dokładnie wymieszać
na koniec dodać pianę i delikatnie mieszając połączyć w jedną pulchną masę



wykładać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju
smażyć do zrumienienia


Placki są smaczne, lekkie, chrupiące od kaszy jaglanej. Można podawać z ulubionym sosem, np. domowym ketchupem.

Smacznego!


Jesień pełna warzywZimowy Obiad Kuchnia wegetariańska i wegańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz, doceniam, że odwiedzasz moją stronę