niedziela, 9 lutego 2014

Słoneczne naleśniki

Oto moja kolejna wersja naleśników bezglutenowych.
Poniżej zamieszczam też dlaczego wybrałam te a nie inne produkty.

Naleśniki



                               Składniki:
                              1,5 szklanki mąki bezglutenowej (po przepis na mąkę kliknij tu)
                              2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego lub 2 jajka dla tych co chcą
                              1/2 łyżeczki kurkumy
                              1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
                              1/2 łyżeczki soli morskiej
                              woda (tyle ile potrzeba aby uzyskać ciasto w konsystencji śmietany)

                      Wykonanie:
                      dokładnie mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy ciasto na min. 30 minut
                      smażymy naleśniki, pierwszy z odrobiną oleju na patelni, pozostałe bez tłuszczu
                      kładziemy jeden na drugim, dzięki temu staną się elastyczne



Wychodzą piękne żółte naleśniki. Teraz możemy zjeść je same albo owinąć nimi jakieś smaczne nadzienie.

Oto moje propozycje:

                                          Farsz I
                                          - seler korzeń
                                          - jabłko
                                          - rodzynki
                                          - orzechy włoskie
                                          - sałata rzymska

Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłko na grubych oczkach. Proporcje mniej więcej 1:1. Dodajemy garść rodzynek (najlepiej niesiarkowanych - siarkowane należy dokładnie wypłukać / sparzyć) oraz garść orzechów włoskich (ja dodaję orzechy namoczone przez noc). Mieszamy dokładnie składniki i odstawiamy na parę minut aby się przegryzły.

Na naleśnika kładziemy liść lub dwa salaty rzymskiej, na to surówkę i zawijamy. Jemy bo nie możemy się już doczekać takie to dobre :)




                                          Farsz II
                                          - duży pasternak
                                          - mała marchew
                                          - rodzynki
                                          - tymianek
                                          - olej z pestek winogron
                                          - sałata rzymska

Pasternak i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy rodzynki, tymianek, olej. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut celem dobrego połączenia składników.

Na naleśnika kładziemy liść albo dwa sałaty rzymskiej, na to nadzienie i zawijamy. Jemy.

Smacznego!

A teraz dlaczego wybrałam takie produkty.

Dlaczego mąka bezglutenowa? - bo zdrowsza, mniej obciąża organizm
Dlaczego siemię lniane złociste? - bo jest bardziej wartościowe
Dlaczego pieprz do ciasta? - bo kurkumę najlepiej przyswajamy w połączeniu z pieprzem
Dlaczego sól morska? - bo zawiera mniej sodu niż kamienna
Dlaczego namoczyłam orzechy? - ożywiłam je, stały się bardziej wartościowe
Dlaczego sałata rzymska? - bo jest bardziej wartościowa i odżywcza niż inne